MMA – Beograd

MMA KAO SPORT

MMA (Mixed Martial Arts) je prepoznat kao najkompletniji, ali ujedno i najkompleksniji, borilački sport današnjice. Zbog svoje atraktivnosti popularnost MMA nadmašuje sve ostale. Mladi sportisti, poznavaoci i majstori različitih veština samoodbrane u velikom broju nastoje da se približe ovom vidu borenja.

mma-beograd

KAKO POČETI?

Ono sto ljubitelje MMA najviše interesuje je kako ga na najbolji način mogu izučavati. Odgovor na to pitanje nije jednostavan. Naime, treniranje MMA zahteva jako dobro poznavanje više borilačkih veština. Za svaku od njih potrebno je posvetiti mnogo godina rada kako bi pojedinac dostigao visok nivo znanja. Nije realno očekivati da početnik i neko ko nije majstor ili vrsan poznavalac nekog od najefikasnijih borilačkih veština može uspešno napredovati u ovom sportu. Zato se preporučuje da najpre učenici savladaju makar osnove esencijalnih veština za borenje. Ovu teoriju potkrepljuje činjenica da su svi UFC šampioni prethodno bili proslavljeni borci džiju-džice, boksa, rvanja, džudoa…

mma-sport

BJJ – PRVI KORAK

U skladu sa poslovicom ‘da bi trcao, prvo moraš naučiti da hodaš’, Žarlok BJJ akademija preporučuje izučavanje Brazilske džiju-džice kao prvi korak ka MMA sportu. Najveći broj šampiona iz svih MMA organizacija i takmičenja potekli su upravo iz ovog sporta. Brazilski jiu-jitsu (BJJ) je dokazano najefikasnija veština za borbu prsa u prsa. Kroz takmičenje se pokazalo da kada jedan od boraca želi borbu u parteru najčešće ostvaruje svoju nameru, i uspešno nameće ovaj stil borenja. Zbog njihove superiorne veštine BJJ borcima najviše odgovaraju svođenje u parter, i borba u istom. Na taj način, preko parterne borbe, uspostavljaju najbolju kontrolu u mečevima, i uz pomoć raznovrsnih gušenja i poluga teraju svoje suparnike na predaju. Sa druge strane, savremenim predstavnicima ovog sporta koji preferiraju udaračke tehnike neophodno je znanje džiju-džice kako bi mogli da ‘prežive’ kada se nađu u iznuđenim situacijama tokom mečeva.

Mixed Martial Arts

Da sumiramo, današnji MMA kao najpopularniji i najzahtevniji borilački sport, od studenata koji žele da napreduju zahteva jako dobro poznavanje najefikasnijih borilačkih veština. Brazilski jiu-jitsu je idealna baza, i veština uz pomoć koje se mogu dostići najveći uspesi u savremenom slobodnom borenju.