BJJ Istorija

Kako je sve nastalo?

BJJ Istorija – Jiu-jitsu je nastao u Rio de Žaneiru gde je 1925. Karlos Grejsi otvorio svoju akademiju. U početku ovaj Brazilac učio je polaznike klasičnom džiu džicuu, a koji je njega naučio japanski imigrant Esai Maeda. Njegov najmlađi brat Helio Grejsi, nažalost, zbog svoje sitne građe i slabog tela nije mogao da trenira sa njim i ostalom braćom. Umesto toga, mladi Helio samo posmatra lekcije koje ostala braća drže.

Tri godine kasnije splet okolnosti dovodi do toga da Helio mora da održi privatan trening jednom od učenika u odsustvu svoje braće, a snaga i građa su mu predstavljala problem u izvođenju japanskih tehnika. Zbog toga on počinje da ih menja tako što koristi dejstvo poluge, brzinu, tajming i prirodne pokrete tela umesto sirove snage. Ovime počinje stvaranje verovatno najefikasnije borilačke veštine do sada.

Helio počinje da izaziva borce iz drugih borilačkih veština i sportova, pobeđujući sve koji se usude da mu stanu na put. Istovremeno, on razvija novi stil borenja Grejsi džiu džicu. Kasnije, dok se ova veština dokazivala kroz čuvene MMA borbe u UFC organizaciji, nazvana je Brazilski džiu džicu.

Jiu-jitsu u Srbiji

Sa dolaskom Jovana Žerjala 2000. godine po prvi put u Srbiji i regionu počinje se sa izučavanjem BJJ. Uskoro on osniva pored svog kluba i BJJ Savez Srbije. Vremenom njegovi najuspešniji učenici osnivaju svoje klubove.

BJJ Zarlock

Sada u Srbiji postoji nekoliko klubova gde se moze izučavati jiu-jitsu. Svaka od akademija ima svoj stil borenja koji trener favorizuje. Dobro je što ljudi, prvenstveno u Beogradu, danas imaju izbor kada biraju gde će započeti ili nastaviti sa treniranjem.

BJJ Istorija

Sportski deo BJJa omogućava nadmetanje boraca na takmičenjima. Tu se mogu odmeriti snage, proslaviti borci, kao i njihovi treneri i akademije. Postoji bar oko deset turnira godisnje u regionu ( Beograd, Budimpesta, Niš, Knjazevac, Zagreb…). Samo u Srbiji oko pet, a najviše u Beogradu. Naravno tu su i najveća prvenstva kao sto je Evropsko u Lisabonu, Svetsko u SAD, turnir u Ujedinjenim Arapskim Emiratima…

BJJ Istorija